IZVJEŠĆE

8. DANI PASIVNE KUĆE u Hrvatskoj

 

Zagreb, 28. prosinca 2015.

 

Poštovani,

 

8. dani pasivne kuće u Hrvatskoj u suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Konzorcija pasivna kuća Hrvatska, gradova, brojnih institucija i udruga, medijskih pokrovitelja, partnera i izlagača održani su 13.-15. studenog 2015. Uspjeli smo ostvariti cjelovit program po drugi puta organiziran regionalno, stručne obilaske lokacija u Hrvatskoj, uključujući predavanja, prezentacije, radionicu i izložbe.

 

Skype konferencijom su umreženi gradovi Osijek, Zadar, Žminj i Šibenik i izravnim prijenosom slike s gradilišta prve ECO-SANDWICH® implementacije fasadnih panela u Koprivnici. Predstavnici iz regionalnih centara su izvijestili o referentnim projektima, ostvarenjima i programima razvoja za provedbu zahtjeva energetske učinkovitosti u graditeljstvu u skladu sa scenarijima Europske unije.

 

Ovogodišnji dani su održani prema programu uz još nekoliko dodatnih predavanja i prezentacija. Tijekom tri dana sudjelovalo je više od 250 sudionika. Predavači su bili iz četiri države: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Hrvatske. Posebno treba naglasiti da o strukovnoj i generacijskoj širini zainteresiranih sudionika, kao motivirajuća novost na ovim Danima svjedoči posjeta velikog broja učenika i profesora Obrtničke škole iz Požege.

Postavljena je izložba građevinskih materijala, elemenata i sustava te instalacijske opreme od petnaestak izlagača.

Postavljena je i izložba odabranih arhitetonskih ostvarenja zelene gradnje koju Komora za arhitekturu i prostor Slovenije (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije – ZAPS) uz nagradu „Zeleni svinčnik“ provodi već četvrtu godinu.

 

Prema programu održane su prezentacije s iznimno aktualnim temama. O novoj klasifikaciji pasivnih kuća govorio je prof. Ljubomir Miščević, voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska. Ovisno o udjelu primarne energije i obnovljivih izvora energije (OIE), pasivna se kuća definira u tri kategorije. Četvrt stoljeća izvrsnog sveukupnog iskustva u energetskoj učinkovitosti, održivosti i isplativosti je rezultiralo novim nazivom za izvorno definiranu koja se  sada klasificira kao pasivna kuća klasik. Nove kategorije su ovisno o udjelu primarne energije kojeg umanjuje udio generirane energije iz OIE pasivna kuća plus s odgovarajućom uporabom OIE i pasivna kuća premium s maksimalnim udjelom OIE i posljedično s minimalnim udjelom OIE.

Po prvi puta je protumačen model inovativne i održive, zelene javne nabave u Hrvatskoj. O prvoj implementaciji takvog modela je govorio Zdravko Pandžić iz Ministarstva gospodarstva RH, na primjeru ostvarenja tipske obiteljske kuće s tri stambene jedinice, energetskog razreda pasivne kuće (A+), u programu poticane stanogradnje (POS), koja se izvodi u „zelenom“ kvartu grada Koprivnice. Ovaj jedinstven model javne nabave se odnosi na implementaciju ECO-SANDWICH® predgotovljenih ventiliranih fasadnih panela u kojima su betonski dijelovi izvedeni od recikliranog građevinskog agregata.

Regionalna promocija je ove godine predstavila najnoviju generaciju toplinske izolacije – mineralne vune bez fenola i formaldehida tvrtke Saint-Gobain ISOVER.

 

Zahvaljujem Vam na sudjelovanju uz poziv za sudjelovanje na sljedećim, 9. danima pasivne kuće koje planiramo održati od 11. do 13.11.2016.

 

S poštovanjem,

Prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.

Voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska

 

 

 

Kontakt: www.arhitekt.hr   www.kpk.hr   www.sunarh.hr  (prijavnica i dr.)  tel./fax: (01)4639394, 098 230940

e-mail: info@kpk.hr   pass-net@arhitekt.hr   sunarh@sunarh.hr   miscevic@arhitekt.hr

 

© Konzorcij pasivna kuća Hrvatska | 2019.