IZVJEŠĆE

7. DANI PASIVNE KUĆE u Hrvatskoj

 

Zagreb, 14. studenoga 2014.

 

 

Poštovani,

 

Prije tjedan dana svečano i radno smo otvorili 7. dane pasivne kuće u Hrvatskoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, u suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Konzorcija pasivna kuća Hrvatska, gradova, brojnih institucija i udruga, medijskih pokrovitelja, partnera i izlagača. Uspjeli smo ostvariti cjelovit program po prvi puta organiziran regionalno, stručni obilazak u Sloveniji uz obilaske lokacija u Hrvatskoj, uključujući predavanja, prezentacije, radionicu i izložbe.

 

Prvog i drugog dana smo uspjeli umrežiti gradove Zagreb, Osijek, Koprivnicu, Zadar i Žminj Skype konferencijom. Predstavnici iz regionalnih centara su izvijestili o referentnim projektima, ostvarenjima i programima razvoja za provedbu zahtjeva energetske učinkovitosti u graditeljstvu u skladu sa scenarijima Europske unije.

 

Predavanjima i prezentacijama su obrađene najavljene, već tradicionalne teme najnaprednijih rješenja i najbolje prakse u Hrvatskoj i inozemstvu u okviru energetskog standarda pasivne kuće, odnosno energetski gotovo nulte novogradnje i obnove. Pasivna kuća kao platforma ostvarivosti zahtjeva energetske učinkovitosti i održivosti u skladu sa scenarijima EU do 2020., a odnedavno i do 2030. je zasigurno najreferentniji ostvareni model ne samo na europskom kontinentu već u sve većem broju ostvarenja i u SAD,  Aziji i Australiji.

Prikazima projekata i ostvarenja u Hrvatskoj je potvrđena izvodljivost takve gradnje zadovoljavajući definiciju tzv. „jednolitarske potrošnje“ u novogradnjama, ali još uvijek, nažalost, ne i energetske obnove do „faktora 10“.

 

Ovogodišnje dane su obilježile tri značajne promocije od regionalnog europskog značaja. Promovirani su proizvodi s certifikatom za A+ energetski razred; krovni prozor i fasadni nosači za vjetrene fasade s prekinutim toplinskim mostom. Promoviran je i računalni program za pasivnu kuću PHPP 8 na hrvatskom jeziku kojeg će članovi Konzorcija pasivna kuća Hrvatska kao i program Design PH moći nabaviti po posebnom popustu.

Postavljena je izložba materijala, elemenata i sustava od 24 izlagača.

Postavljena je i izložba odabranih arhitetonskih ostvarenja zelene gradnje koju Komora za arhitekturu i prostor Slovenije (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije – ZAPS) provodi već treću godinu. Uz ovu međunarodnu suradnju organiziran je i po prvi puta stručni obilazak referentnih pasivnih kuća u Sloveniji.

 

Održana je radionica koja je objedinila teme hrvatskog savršenog naselja (AKRAM) i projekta Kronoplja kako bi se na temelju zadnjih informacija o gradnji s prirodnim materijalima i u skladu sa prirodnim zakonima ponovo potvrdila mogućnost njihove implementacije u projektima energetski gotovo nulte gradnje.

Zahvaljujem Vam na sudjelovanju uz poziv za sudjelovanje na sljedećim, 8. danima pasivne kuće koje planiramo održati od 6. do 8.11.2015.

 

S poštovanjem,

 

Prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.

Voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska

 

 

Kontakt: www.arhitekt.hr   www.kpk.hr   www.sunarh.hr  (prijavnica i dr.)  tel./fax: (01)4639394, 098 230940

e-mail: info@kpk.hr   pass-net@arhitekt.hr   sunarh@sunarh.hr   miscevic@arhitekt.hr

 

© Konzorcij pasivna kuća Hrvatska | 2019.